Uzená maréna / pstruh, vinné mandlové rizoto s parmazánem a snítkou tymiánu

Ryby - uzení

Suroviny

Na 4 porce budete potřebovat: 4ks marény nebo pstruha, sůl (½ klasická a ½ hrubozrnná mořská), česnek

Postup

Ryby očistíme a důkladně opláchneme, následně je zcela osušíme. Utřeme česnek s klasickou solí a jakmile je vše důkladně promíchané, zamícháme mořskou sůl, nyní vetřeme do ryb a vně, ryby necháme minimálně 24 hodin naložené, již nezaléváme vodou, pouze necháme uskladněné v chladu.

Postup uzení je následující, první ½ hodinu udíme na 40 stupňů, aby se nám ryby zatáhli a nespadli z háčků, následně udíme asi 2,5 hodiny při 60-70 stupních dle velikosti ryb.

Rizoto

Suroviny

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g rýže Arborio, 100 g mandlí, 50 g šalotky, 1250 ml vývaru, 1 dl bílého vína, 150 g másla, 200 g parmezánu, olivový olej, sůl, pepř, tymián.

Postup

Nakrájíme šalotku na jemné kousky, kterou společně s nakrájenými mandlemi osmahneme na lžičce olivového oleje, přidáme rýží a snítku tymiánu lehce orestujeme. Poté přidáme víno a trochu vývaru. Podléváme vývarem a vodou, vždy když se tekutina vyvaří. Dusíme společně do měkka. Nakonec přidáme oříšek másla, nastrouhaný parmazán a dobře promícháme. Podáváme ozdobené snítkou tymiánu.